Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina  Nieuws  Profess ontw leraren Leren van binnenuit Over Fred Korthagen Kernreflectie Cursussen Cursus Krachtgericht coachen Cursus Zijnsgericht coachen Cursus Reis van de Held Individuele coaching Publicaties Sleutelartikelen Sleutelartikelen 2 Publicaties0 Publicaties1 Publicaties2 Publicaties3 Publicaties4 Publicaties5 Publicaties6 Pedagogisch manifest Boek Krachtgericht coachen Boek Zijnsgericht coachen Boek-event Regelingen Contact Afscheidsrede Supervisiegroep KC Supervisiegroep ZC Nelleke Mazereeuw Inspiratiebronnen Privacyverklaring Engelstalige Startpagina ENGELS The professional dev ENGELS Core reflection ENGELS Publicaties ENGELS Publicaties 2 Teamflow 

Kernreflectie

Het gras groeit niet harder door eraan te trekken....

Fred Korthagen heeft samen met zijn collega's een nieuwe benadering van leren ontwikkeld, waarbij de nadruk ligt op de kracht en idealen van mensen en de ontwikkeling van hun kernkwaliteiten. We spreken over Leren van Binnenuit. Deze benadering wordt veel gebruikt op scholen en instituten in binnen- en buitenland, en toegepast bij schoolleiders, leraren en leerlingen, en zelfs bij jonge kinderen. In toenemende mate wordt de benadering ook buiten het onderwijs toegepast, bijv. in de zorg, de welzijnssector, het bedrijfsleven.Centraal staat het bevorderen van kernreflectie, dat is reflectie die je kern verbindt met je handelen. De daarop gebaseerde coachingsmethodiek heet Krachtgericht Coachen.Bij kernreflectie gaat het om 6 niveaus in de reflectie (meerlagig leren, MLL), weergegeven in het ui-model:1. Omgeving2 . Gedrag3.. Vaardigheden4. Overtuigingen5. Identiteit6. Betrokkenheid (of persoonlijke missie)Als deze lagen met elkaar sporen, is er sprake van effectief functioneren. Als er fricties tussen de lagen zijn, ervaart de persoon een probleem.

Kernreflectie en meerlagig leren (MLL)

De officiele benaming van het ui-model is: het model van lagen van de persoonlijkheid. Het model werd voor het eerst door Fred gepubliceerd in Korthagen (2001) en heeft daarna nog kleine wijzigingen ondergaan.Het is verwant aan het model van Bateson, dat echter nooit door Bateson gepubliceerd is, maar waarschijnlijk voor het eerst door Dilts.

Ons werk op het gebied van kernreflectie is wereldwijd bekend geworden door de publicatie van twee Engels-talige boeken (zie hiernaast). Het linker boek bevat niet alleen een introductie in 'Core reflection', maar ook veel onderzoek dat in de VS en in Nederland is uitgevoerd naar de processen die optreden bij kernreflectie en de opbrengsten ervan.

Jutta Spijkers, leerkracht groep 2/3 op basisschool De Regenboog in Borne.

Video over kernreflectie op de J.H. Snijdersschool in Rijswijk.

KORTHAGEN

Opleidingen

Het ui-model

Een boek met 78 oefe- ningen en de onder- liggende theorie, voor elk type professional: Werken vanuit je kern van Frits Evelein en Fred Korthagen.


https://www.managementboek.nl/boek/9780415819961/practicing-core-reflection-frits-g.-evelein?affiliate=6189 https://www.managementboek.nl/boek/9780415522489/teaching-and-learning-from-within-fred-a.-j.-korthagen?affiliate=6189 https://www.leraar24.nl/kernreflectie-begrip-in-communicatie/ https://www.managementboek.nl/boek/9789024418688/werken-vanuit-je-kern-frits-evelein?affiliate=6189 

|

|