Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Start Nieuws ENGELS start ENGELS SF ENGELS BOOK Over Fred Mission What is CR Publications CR ENGELS Pedagogy of teacher ed Publications CR p2 Kernreflectie Cursussen Coaching Boek Krachtger. Coachen Publicaties ENGELS Publications ENGELS Publications 2 Contact ENGELS Contact Profess. ontw Werken vanuit je kern Artikelen Publicaties kernreflectie p1 Publicaties kernreflectie p2 Publicaties kernreflectie p3 Publicaties kernreflectie p4 Publicaties kernreflectie p5 Publicaties kernreflectie p6 Publicaties kernreflectie p7 Zijnsgericht coachen English CR1 and 2 Kwaliteit van Binnenuit Inspiratiebronnen Krachtgericht coachen Over Ellen Training KC Training KC NOV 2015 Training Zeeland Pedagogisch manifest 10 uitgangspunten Onderschrijven PM Interview met Jutta Spijkers Bouwstenen teamflow Trainingteamflow Coaching leidingevenden ECPP Reis van de held Afscheidsrede terugblik Training Werken vanuit kern Annuleringsregeling 

Kernreflectie

Fred Korthagen heeft samen met zijn collega's een nieuwe benadering van leren ontwikkeld, waarbij de nadruk ligt op de kracht en idealen van mensen en de ontwikkeling van hun kernkwaliteiten. We spreken over Leren van Binnenuit. Deze benadering wordt veel gebruikt op scholen en instituten in binnen- en buitenland, en toegepast bij schoolleiders, leraren en leerlingen, en zelfs bij jonge kinderen.Centraal staat het bevorderen van kernreflectie, dat is reflectie die je kern verbindt met je handelen. De daarop gebaseerde coachingsmethodiek heet Krachtgericht Coachen.

Leren van binnenuit en kernreflectie

Het gras groeit niet harder door eraan te trekken....

We onderscheiden 6 niveaus in de reflectie/coaching, weergegeven in het ui-model:1. Omgeving2 . Gedrag3.. Vaardigheden4. Overtuigingen5. Identiteit6. Betrokkenheid (of persoonlijke missie)

De effecten van kernreflectie op scholen zijn d.m.v. onderzoek vastgesteld.

© IML, Amsterdam

Een voorbeeld van het gebruik van het ui-model in de lerarenopleiding

Terug

PUBLICATIES HET NIEUWE BOEK OVER KRACHTGERICHT COACHENCURSUS Krachtgericht Coachen Afspraak maken voor COACHINGMEER INFO OVER DE AANPAK OP SCHOLEN

Als deze lagen met elkaar sporen, is er sprake van effectief functioneren. Als er fricties tussen de lagen zijn, ervaart de persoon een probleem.

Het ui-model ( Korthagen, 2011)De officiele benaming van het ui-model is: het model van lagen van de persoonlijkheid. Het model werd voor het eerst door Fred gepubliceerd in Korthagen (2001) en heeft daarna nog kleine wijzigingen ondergaan.Het is verwant aan het model van Bateson, dat echter nooit door Bateson gepubliceerd is, maar waarschijnlijk voor het eerst door Dilts.

KORTHAGEN